Velddag Noordzeekust

Op zaterdag 25 november was het weer zover: de maandelijkse velddag van de club stond weer op het programma. Deze keer nam Adri Klaassen het voortouw voor deze velddag en wees ons de weg naar deze mooie bestemming: de Noorzeekust, om precies te zijn Het Kennemerstrand van IJmuiden.

Uitzicht vanaf het havenhoofd

Daar waar de rook van de oude “Hoogovens” ons tegemoet waait, daar waar de veerboten van IJmuiden zich naar de horizon spoeden richting Newcastle: daar bevindt zich een prachtige plek om je fotografisch uit te kunnen leven.

Na een ritje van twee uur kwamen we vlak voor zonsopkomst om 8.15 uur aan op de parkeerplaats bij het strand. Ondanks de matige weersvoorspellingen voor deze zaterdag zag het er weer er veelbelovend uit.

Van de parkeerplaats naar het strand was een klein stukje lopen over het duin. Voor ons ontwaarde zich een prachtig breed strand met de havenhoofden van het Noordzeekanaal.

De omstandigheden waren perfect: prachtig licht, mooie wolken, het strand vol vogels en schelpen. Waar te beginnen ? Bij de vogels of het strand met de prachtige opkomende zon en wolkenluchten. De groothoek of telelens erop ? Sommigen begonnen met de vogels (drieteenstrandlopers, meeuwen, scholeksters), anderen weer met de weidsheid van het strand en de prachtige kleuren.

De hele ochtend bleef het ideaal fotografieweer, wolken en zon wisselden elkaar mooi af terwijl wij en de vogels waren druk in de weer waren.

Meeuw in tegenlicht

Langzaam verplaatsten wij ons richting de havenhoofden om ons daar te richten op alle aanwezige vogels en het strand vanuit “vogelperspectief”te bekijken en fotograferen. Vanaf hoogte was het reliëf, veroorzaakt door het water, prachtig te zien. Ribbeltjes en poeltjes wisselden elkaar af met de golflijnen van de zee: ideaal om abstracte foto’s te maken of te spelen met de sluitertijden. Op een groepje fotografen en een enkele wandelaar na was het strand leeg…..

Op het havenhoofd tuurden eenzame vissers naar hun hengel. anderen starend naar “den einder”, denkend aan…. tja, aan wat ?

Tot er een belletje ging: BEET !?!? Soms was het raak en soms bleek het toch vals alarm te zijn.

BEET !! was goed voor de activiteiten op het havenhoofd, niet enkel bij de vissers maar ook voor de vele meeuwen die donders goed wisten dat ook zij iets aan de haak konden slaan. Wat voor ons natuurlijk weer een fotomomentje was met hele kluwen meeuwen die zich op de eventuele vangst konden storten.

Er waren er natuurlijk bij die zich niet druk maakten om de vissers maar hun eigen eten al zelf hadden gevangen. Een krabbetje deed verwoede pogingen zich te bevrijden uit de snavel van een meeuw. Helaas voor de krab was de meeuw te sterk en werd een gaatje in de stenen van het havenhoofd gebruikt als vijzel om de krab te verorberen.

Terwijl aan het eind van de ochtend de lucht boven de Noorzee donkerder en donkerder werd, trokken wij langzaam richting de koffie met appeltaart om nog even na te praten over deze gezellige en mooie dag.

Een kwartiertje later sloeg de regen tegen het raam terwijl op zee de windmolenparken wit afstaken tegen de donkere lucht en de schepen richting de horizon voeren.

Het Kennemerstrand bij zonsopkomst

Structuren in het zand

This entry was posted in Nieuws, Praktijkdag.