In Maart heeft Adri ons laten zien hoe je afstand en berg wandelen combineert met fotografie. Dat is niet altijd makkelijk en je moet compromissen sluiten. De foto’s lieten zien dat je wel op mooie plekken komt en ook dat het weer in Schotland elk kwartier kan wisselen. Fraaie beelden met spannende wolken zijn dan wel aan de orde van de dag.
We hebben een goede indruk gekregen van de beleving van wandelen met vrienden en dan ook nog eens mooie pakkende foto’s maken die het land goed tot z’n recht laten komen. En ja, je kunt wandelen en fotografie dus goed combineren.
In zijn eigen woorden:
Wandelen en fotografie is een lastige combinatie. Voornamelijk bij het wandelen in berggebieden wordt dit duidelijk. Je sleept al warme kleding, regenkleding, eten en drinken mee. Het wandelen in de bergen is behoorlijk inspannend en je hebt dus weinig behoefte aan extra gewicht in je rugzak. Je moet keuzes maken. Dit komt er op neer dat je kiest voor één camera body en één standaard zoomlens. Een statief laat ik ook meestal thuis. Deze beperkte uitrusting lijkt nadeliger dan het in de praktijk is. Je hoeft niet meer na te denken over: Welke lens, gebruik ik een ND filter etc.. Je kunt je volledig richten op het onderwerp en wordt niet afgeleid door de technische bijzaken.
Naast de nadelen heeft het fotograferen tijdens het wandelen in de bergen ook voordelen. Je komt op plekken waar de ‘normale’ natuurfotograaf niet komt. De gemiddelde natuurfotograaf rijdt met z’n auto meestal tot ongeveer 5 tot 30 minuten lopen van de fotografieplek. De wandelende fotograaf ziet na vier uren bergop plotseling een fotogeniek tafereel. Hij wacht misschien nog een paar minuten tot het licht goed is en maakt dan de foto.
Sinds 2004 ga ik ieder jaar met twee vrienden in Schotland wandelen. We hebben grote delen van de Schotse Highlands verkend en veel Munro’s, Schotse bergen hoger dan 3000 ft, beklommen. Altijd ging de camera mee.