Presentatie “Muskusossen in de Winter” – Erik Spaan

Het is al weer even terug, in Juni van dit jaar mocht ik mijn verhaal vertellen over het fotograferen (en filmen) van Muskusossen in de winter in Noorwegen

Met een klein groepje (Floris Smeets als gids, 1 italiaan en ikzelf) zijn we in Februari 4 dagen in het Dovrefjell-Sunndallsfjella gebied geweest. Dovrefjell ligt zo’n 4 uur rijden boven Oslo. Om de belevenis compleet te maken sliepen we in de tent in het gebied zelf. Het is anders eigenlijk ook niet te doen om op de mooie momenten bij de dieren in de buurt te zijn. Met sneeuwschoenen door het gebied lopen, als het nog donker is, op weg naar de muskusossen is gewoon heel gaaf en maakt het fotograferen en filmen een totaalervaring.

Normaal is het in dat gebied in Noorwegen stevig onder nul in de winter (denk aan -20 C tot -40 C), maar dit jaar was er onverwacht in Januari een warme wind geweest die tussen de bergen door veel sneeuw had laten smelten en het was daar dan ook niet zo koud als normaal. “Slechts” rond het vriespunt en ’s nachts een stukje eronder, maar niet superkoud. 

De muskusos is een groot zoogdier dat behoort tot de familie van de geiten, schapen en gemzen. Ze wegen honderden kilo’s en kunnen wel tot 40 km/u halen. Ze leven in groepen en zijn een groot deel van de dag bezig met het verzamelen en eten van voedsel. Door de lange haren en lichaamsbouw zijn ze volledig toegerust voor een leven in de kou.

Het was een hele mooie ervaring, ik heb me enorm vermaakt en (al zeg ik het natuurlijk zelf) heb ook nog mooie foto’s kunnen maken. Kijk eens op de website van Floris Smeets om ook een keer in Noorwegen een mooie fototrip te maken met begeleiding van een gids die van wanten weet.

Als je het leuk vindt kun je nog de Foto slideshow bekijken:

en een korte videoimpressie van mijn trip:

 

Hieronder nog wat foto’s van de trip:

 

 

This entry was posted in Nieuws.