Presentatie “Groene spechten in de kersenboom” door Pauline van Marle

In Februari heeft Pauline ons meegenomen naar het wel en wee van de groene spechten op Landgoed Grootstal. In een prachtige kersenboom op het landgoed huisden groene spechten met waarschijnlijk 6 jongen.

Via de steenuilkastcontroles van STONE (www.steenuil.nl) kwam zij hier terecht en is blijven hangen. Terwijl zij een koppel steenuilen volgde hoorde ze voortdurend de groene specht, maar waar zat ‘ie?

Na enige tijd speuren ontdekte ze dat ze gebroed hadden in een oude kersenboom. Op één jong na waren ze helaas allen al uitgevlogen. (Tè laat, dat heb je met een steenuilverslaving). Nog twee maal gepost bij dit laatste jong, maar de ouders lieten zich niet meer zien.

© Pauline van Marle – Groene specht met jong

‘Volgend jaar goed in de gaten houden’, dacht ze, en in april zag ze de ouders inderdaad bij de kersenboom. Totaal een keer of tien gepost, waarbij ze van ver weg, haar schuiltent steeds iets dichterbij had gezet.

In haar eigen woorden: “In de laatste week van uitvliegen heb ik de hele dag gepost/ gefotografeerd, 7 dagen achter elkaar, min één regendag. Twee dagen heb ik zelfs van voor zonsopkomst tot na zonsondergang gepost/ fotografeerd. Ondanks het vele schiften van de ongeveer 5000 beelden en de vierkante ogen, had ik dit nooit willen missen. Het werd een fantastische ervaring, waarbij ik voor het eerst in mijn leven spechten uit heb zien vliegen, laat staan groene!
Ik heb daarbij prachtige waarnemingen gedaan die zelfs bij SOVON niet bekend waren! Totaal heb ik zes jongen uit zien vliegen, allemaal met verschillende karakters.
Ook de lichtomstandigheden waren wisselend, vaak zelfs moeilijk, maar ik heb geleerd dat er niks mis mee is om op het midden van de dag te fotograferen, mits je er creatief gebruik van maakt.”

Foto’s hieronder © Pauline van Marle

This entry was posted in Nieuws.