Presentatie Floris Smeets – 15 mei

Half mei heeft Floris Smeets bij VNF-Nijmegen een pakkende presentatie over zijn fotografie gegeven. Of eigenlijk moet ik zeggen 2 presentaties, omdat hij 2 verschillende onderwerpen de revue heeft laten passeren.

Betere wildlife fotograaf door landschapsfotografie

Na een uitgebreide introductie over wie hij is, wat hij doet en wat hij met Your Norwegian Nature als bedrijf in Noorwegen doet, vertelde Floris een inspirerend verhaal over zijn ontwikkeling als Wildlife fotograaf.  Landschapsfotografie heeft bij deze ontwikkeling een grote rol gespeeld. Ook de manier hoe andere fotografen naar een scene kijken en vastleggen, helpt bij het bepalen en/of ontwikkelen van je eigen manier van werken. Blijf altijd leren van anderen :-). Het goed kijken naar je totale beeld, met een onderwerp, voorgrond, achtergrond, lijnen en kleuren bijvoorbeeld, maakt dat je ook een dier in een bredere context op de foto kan zetten.

© Floris Smeets - Landscape

© Floris Smeets – Landscape

Mocht het landschap met het dier erin niet makkelijk erbij te gebruiken zijn, dan kun je met interactie of gedrag van de dieren ook een interessante foto maken. Of omhoog met je standpunt om een dier in witte sneeuw te fotograferen, waarbij overbelichten de foto spannender kan maken. Met tegenlicht en een goede positie kun je ook zakken met je standpunt en een dier met een “tegenlichtkraag” tegen een donkere onderbelichte achtergrond fotograferen.

Zaak is hierbij natuurlijk wel dat je weet wat de dieren doen, waar het licht vandaan komt en dat je zelf op de goede plaats zit.

Acceptatie en Tolerantie bij wildlife

© Floris Smeets - Wild reindeer

© Floris Smeets – Wild reindeer

Na de pauze heeft Floris een meer didactische presentatie over Acceptatie en Tolerantie bij dieren gegeven. De bezoekers die vorig jaar bij Lowland fotofestival zijn geweest, hebben hier toen al wat over gehoord.

Mensen en dus ook fotograferen gaan vaak ver om het plaatje te krijgen dat ze zo graag willen of denken recht op te hebben. Niet verstoren van de dieren en hun omgeving is hierbij soms – of tegenwoordig misschien wel vaak – van ondergeschikt belang.

Dieren kunnen jou tolereren waarbij ze jouw aanwezigheid en je verstoring opmerken, hun gedrag waarschijnlijk aanpassen, jou in de gaten houden, maar er niet vandoor gaan. Ze kunnen je ook accepteren als onderdeel van de omgeving en zullen dan hun natuurlijke gedrag vertonen en jouw aanwezigheid is hiermee eigenlijk geen verstoring meer. Met een aantal goede voorbeelden en representatieve dieren voor verschillende niveaus van tolerantie heeft Floris dit onderwerp goed duidelijk kunnen maken. Als een dier jou accepteert maak je vaak ook mooiere foto’s van natuurlijk gedrag en een ontspannen dier. Een dier kan er bij acceptatie ook voor kiezen om de afstand naar jou juist kleiner te maken omdat je deel uitmaakt van de omgeving. Hierdoor kunnen er verassend mooie foto’s gemaakt worden als je maar geduld, kennis en respect hebt.

© Floris Smeets - Great grey owl

© Floris Smeets – Great grey owl

Zover ik het kon beoordelen is zijn doel uiteindelijk minder verstoring, interssantere en mooiere foto’s en een betere interactie tussen mens en dier. Bewust zijn van de natuur en de dieren om je heen is tegenwoordig meer dan ooit belangrijk.

Kijk eens bij de reizen en workshops op Your Norwegian Nature die Floris in Noorwegen organiseert.

Of blader eens door de prachtige foto’s bij zijn fotoalbums op florissmeets.com.

   

© Floris Smeets - Muskox

© Floris Smeets – Muskox

© Floris Smeets - Black Grouse

© Floris Smeets – Black Grouse

This entry was posted in Nieuws.