Presentatie Bart Siebelink – “Waarom zoeken belangrijker is dan vinden”

Creatief en eigenzinnig, zo staat Bart Siebelink toch wel bekend. 18 December was Bart bij ons te gast om een presentatie te geven over zijn kijk op fotografie. Fotografie als associatie proces. In zijn eigen woorden: 

Een proces dat begint met kijken maar waarbij je je laat leiden door je gevoel en fantasie. Inspiratie beschouwt hij als een mindset die hij zelf genereert, onafhankelijk van plaats of onderwerp. 

En dan worden foto’s soms zoekplaatjes. Wat zie ik nu? Wat doet deze foto met mij ? Zie ik daar nu een draak in die foto en wat is het nu toch eigenlijk ? Bart vertelt hoe hij probeert doodnormale onderwerpen naar een bijzonder beeld om te vormen. Vaak blijft het originele onderwerp wel herkenbaar, maar soms ook niet door een extra laag die de fantasie van de kijker prikkelt. 

Verbeeldingskracht, Scheppingskracht, Zeggingskracht

Met die 3 elementen kun je dingen die je ziet naar een pakkende foto omvormen. Vanuit je verbeelding, je fantasie kun je ideeën vormen die je in een foto of misschien wel een verhaal kwijt wilt. Onmogelijkheden bedenken, je fantasie of gevoel de vrije loop laten. Jij als fotograaf bent hierin de verteller van jouw verhaal. Volwassenen hebben vaak fantasie in hun kindertijd laten liggen, die mag je gewoon weer te voorschijn halen 🙂 

Met scheppingskracht kun je zo’n opgeborreld idee naar iets concreets omzetten. Hier komt techniek en kennis bij kijken. Ambacht is een woord dat hierbij van toepassing is. Je maakt hier een boodschap of verhaal. Dit is vaak goed aan te leren middels workshops en ervaring.

En dan de zeggingskracht. Wat maakt nu dat je bij sommige foto’s of schilderijen uren kunt blijven kijken zonder dat ze vervelen, dat je het idee hebt dat je erbij was of automatisch verhalen gaat bedenken over de mensen die je in een foto ziet. Dan heeft een foto zeggingskracht. Een lastig onderdeel wat een goed foto tot een fantastische foto maakt.

Bart heeft met een aantal prachtige foto’s uit zijn portfolio laten zien hoe hij dit proces doormaakt. Zijn achtergrond als ecoloog, samen met het ontwikkelen van zijn creativiteit op verschillende plekken helpen hier bij. Je kunt merken dat Bart studenten aan de kunstacademie begeleid, want hij kan het het verhaal erg goed overbrengen. De zeggingskracht van zijn verhaal is groot om even in die termen te blijven. 

Bart geeft workshops, begeleidt reizen, heeft mentorschappen voor fotografen die verder willen komen. Kijk maar eens op mentornatuurfotografie.nl of centrumvoornatuurfotografie.nl. Ik heb Bart samen met Edo van Uchelen alweer een hele tijd geleden een verhaal zien houden op een fotofestival en dat is me wel altijd bijgebleven. 

Bart en Edo hebben samen het “Handboek voor Natuurfotografie” geschreven en eind 2019 komt Bart met een boek over de stappen om van een idee naar een sprekende foto.

    

 

This entry was posted in Nieuws.