Expo selectie Bloemenpracht

In Augustus is er een selectie gemaakt uit de ingezonden leden foto’s met als theme “Bloemenpracht”. De selectie is hieronder te zien.

 

Posted in Nieuws

Komende avonden afgelast – Corona

Corona Virus schematic

CC BY-SA 4.0 https://www.scientificanimations.com/coronavirus-symptoms-and-prevention-explained-through-medical-animation/

Update: hou het nieuws in de gaten voor het overheids beleid. Het weekend schiermonnikoog is afgelast en wellicht kan het later in het jaar wel plaatsvinden.

Geachte leden (en geïnteresseerden in de club), het nieuws over de Corona crisis overspoeld ons. We zien steeds meer onrust veroorzaakt door het virus. Uiteraard willen we als bestuur van VNF-N onze leden aan geen enkel onnodig risico blootstellen. Daarom hebben we besloten de aanstaande clubavond van 17 maart en de bespreek avond van 7 april te annuleren. Uiteraard wordt het verhaal van Andre Janssen op een latere clubavond ingehaald.

Voor leden: Met betrekking tot het clubweekend Schier kunt u zich nog opgeven. Uiteraard gaan we te zijner tijd bezien of dit weekend, waarop velen zich verheugen, wel doorgang kan vinden.  Mocht het weekeind geen doorgang kunnen vinden vanwege het virus wordt uw inschrijfgeld teruggestort.
Het bestuur van VNF-N.
Posted in Nieuws

Presentatie “Groene spechten in de kersenboom” door Pauline van Marle

In Februari heeft Pauline ons meegenomen naar het wel en wee van de groene spechten op Landgoed Grootstal. In een prachtige kersenboom op het landgoed huisden groene spechten met waarschijnlijk 6 jongen.

Via de steenuilkastcontroles van STONE (www.steenuil.nl) kwam zij hier terecht en is blijven hangen. Terwijl zij een koppel steenuilen volgde hoorde ze voortdurend de groene specht, maar waar zat ‘ie?

Na enige tijd speuren ontdekte ze dat ze gebroed hadden in een oude kersenboom. Op één jong na waren ze helaas allen al uitgevlogen. (Tè laat, dat heb je met een steenuilverslaving). Nog twee maal gepost bij dit laatste jong, maar de ouders lieten zich niet meer zien.

© Pauline van Marle – Groene specht met jong

‘Volgend jaar goed in de gaten houden’, dacht ze, en in april zag ze de ouders inderdaad bij de kersenboom. Totaal een keer of tien gepost, waarbij ze van ver weg, haar schuiltent steeds iets dichterbij had gezet.

In haar eigen woorden: “In de laatste week van uitvliegen heb ik de hele dag gepost/ gefotografeerd, 7 dagen achter elkaar, min één regendag. Twee dagen heb ik zelfs van voor zonsopkomst tot na zonsondergang gepost/ fotografeerd. Ondanks het vele schiften van de ongeveer 5000 beelden en de vierkante ogen, had ik dit nooit willen missen. Het werd een fantastische ervaring, waarbij ik voor het eerst in mijn leven spechten uit heb zien vliegen, laat staan groene!
Ik heb daarbij prachtige waarnemingen gedaan die zelfs bij SOVON niet bekend waren! Totaal heb ik zes jongen uit zien vliegen, allemaal met verschillende karakters.
Ook de lichtomstandigheden waren wisselend, vaak zelfs moeilijk, maar ik heb geleerd dat er niks mis mee is om op het midden van de dag te fotograferen, mits je er creatief gebruik van maakt.”

Foto’s hieronder © Pauline van Marle

Posted in Nieuws

Helma Groenen VNF-Nijmegen Fotograaf van het jaar 2019

Zij kon het zelf nauwelijks geloven. Helma’s abstracte foto van kwelwater werd door alle leden van de VNF-Nijmegen gezien als de beste die dit jaar meedeed in de jaarlijkse competitie.

De VNF-Nijmegen Fotograaf van het jaar winnende foto

Hiermee werd Helma de fotograaf van het jaar. Trots en nog wat bibberend van de heftige emotie laat ze in haar rechterhand de wisseltrofee zien. Een jaar lang mag die op de  “schoorsteenmantel” staan om volgend jaar weer aan een nieuwe fotograaf van het jaar uitgereikt te worden. Helma van harte gefeliciteerd, geniet van deze eer.

tekst Peter

De overige uitslagen en winnende fotos zijn op de fotowedstrijd 2019 uitslag pagina te vinden.

Posted in Nieuws

Presentatie Heike Odermatt – “De tweede blik”

De laatste clubavond in December mochten we Heike Odermatt verwelkomen. Al jarenlang is Heike Odermatt een gerenommeerde fotografe met een grote passie voor natuur- en wildlife fotografie resulterend in prachtige en intrigerende foto’s.

Ik heb de laatste tijd ook een aantal tekeningen online voorbij zien komen die ze gemaakt heeft, erg fraai. Creativiteit en vakmanschap in één. De titel van haar presentatie geeft al aan dat ze niet op zoek is naar oppervlakkige plaatjes, maar op zoek is naar meer, naar eenvoud en diepte. Naar de essentie, zou je kunnen zeggen, van de scene die je voor je ziet.

Heike begon de avond met een AV-presentatie (foto’s op muziek) vanuit haar brede portfolio. Een prachtige binnenkomer, met mooie muziek en foto’s. Daarna gaat ze in op haar manier van natuur bekijken en fotograferen. Van een breed beeld waar veel (te veel vaak) in te zien is naar kleine onderdelen uit de grote scene. Dit betekent vaak ook wisselen van groothoek lens naar lange telelens.

Veel foto’s uit Spitsbergen (een favoriete plek waar ze graag naar toe gaat vertelde ze) en toch wel de koudere gebieden op deze planeet. De leegheid van Spitsbergen, de kleuren, het water en ijs, fascinerend. Met mooie verhalen erbij over de reizen en de gemaakte foto’s ondanks de fysieke ongemakken.

Met een hele serie awards in internationale fotowedstrijden heeft Heike veel succes met haar fotografie, het spreekt mensen aan en mij ook 🙂
Kijk maar eens op haar website: http://www.odermatt.nl/nl/nieuws-blog of de awards die ze gewonnen heeft.

Hartelijk dank voor het mooie en inspirerende verhaal door een heel fijn persoon. Zover ik gehoord heb van het publiek was iedereen erg enthousiast.

Posted in Nieuws