Lezing Johan van der Wielen: “Natuurfotograaf op avontuur door Nederland”

Johan van der Wielen is full time fotograaf en heeft op onze presentatie avond een erg pakkend verhaal gegeven over zijn natuur beleving van Nederland. Maak minder foto’s, maar probeer een verhaal te vertellen, dat is wat hij wil overbrengen.

Startend met zijn verhaal over de hollandse tulp, ofwel de kievitsbloem. Door je te verdiepen in een onderwerp kun je beter een verhaal overbrengen en hopelijk je kijker boeien. Wat is de historie, waar groeit de plant, wat voor plant is het, wat is de levencyclus van de plant, hoe kijken anderen er tegen aan en bijv. hoe hebben kunstenaars de plant gebruikt in hun werk? Dat geeft je een context en probeer dat dan over te brengen aan je publiek.

Van zijn beleving en kijk op de kievitsbloem in een vogelvlucht door de oostvaardersplassen naar de apocalyptische sferen op de waddeneilanden. Door de spannende en mooie foto’s en het enthousiaste verhaal krijg je het gevoel zelf bij zijn avonturen geweest te zijn. De Wieden en Weerribben is ook een gebied waar Johan veel komt en zeer enthousiast en met veel kennis over weet te vertellen. Een paar dagen met de kano op pad in het gebied, overnachten met een tntje, natuurbeleving in optima forma 🙂

Staar je niet blind op onderwerp, techniek, materiaal. Verken een gebied bij je in de buurt en kijk eens wat er allemaal groeit, bloeit en rondloopt. Verwonder je over de schoonheid van natuur en probeer dat te vangen in je fotografie. En dat hoeft ook niet tijdens gouden uurtjes te zijn, maar dat kan ook overdag met keihard licht als dat is wat jouw beleving was. Of midden in de nacht omdat dat is wat jouw boeide. Johan maakte bijv een opmerking dat sommige mensen Spitsbergen beter kennen dan het bosje bij jou om de hoek. Hierbij moest ik ook weer denken aan het verhaal van Pauline van Marle over de natuur Rondom huis en hoe boeiend en mooi die kan zijn.

Johan probeert niet de werkelijkheid vast te leggen, maar indrukken en sferen weer te geven. “De kijker deelgenoot te maken van zijn verwondering en mee te voeren op zijn avonturen”. Zoals hij zelf zegt: “Zijn speeltuin … de natuur van Nederland”.


Foto’s hieronder allemaal: Copyright Johan van de Wielen

 

 

 

 

This entry was posted in Grote clubavond, Nieuws.