Aanleveren van foto’s

Aanleveringsspecificaties clubavonden

Op de clubavonden gebruiken we voor het presenteren van de beelden een beamer met een optimale resolutie van 1620 x 1080 pixels.
Wil je jouw beelden op de clubavond laten zien, zorg dan dat het bestandformaat hiermee overeenkomt:

  • Liggend, standaard verhouding maximaal 1920 px op 72 dpi als jpg-bestand
  • Staand, standaard verhouding 1080 px op 72 dpi als jpg-bestand

Video’s en slideshows kunnen het best op FullHD (1920 x 1080 px) gemaakt worden voor het beste resultaat.

Na inloggen op deze website kun je je foto’s uploaden in jouw eigen galerij. Begin met de naam van jouw bestanden met jouw naam of initialen met een toevoeging naar wens.

Verklein je foto’s naar een formaat dat geschikt is voor online publicatie, voordat je gaat uploaden. De hierboven genoemde maten voor de clubavonden zijn een stuk beter dan hoge resolutie, volledige fotobestand uploaden. 500 kB – 1MB is meer dan genoeg voor weergave op een groot scherm.

Help mee om de site snel te houden! Hou de bestandsgrootte van je in te sturen foto’s beperkt!

Aanleveringsspecificaties fotouitleen exposities

Voor exposities en foto-uitleen bij klanten worden de beelden afgedrukt op het formaat: 30 x 45 cm. Het formaat 30 x 45 cm komt overeen met 5315 x 3544 pixels op 300 dpi als jpg-bestand.

Voor het inzenden op de website graag de clubavond specificatie gebruiken. Dit is bedoeld voor de commissie om een selectie te maken. Na selectie door de commissie word aan je gevraagd de grote formaat foto’s als hierboven beschreven direct op te sturen (via WeTransfer bijv) .

Naamgeving fotouitleen expositiefoto’s

Ieder beeld dient voorzien te zijn van de naam van de fotograaf en het onderwerp of locatie, bijvoorbeeld:

JanJansen_Posbank_20150110_DSC2110.jpg

Alleen zo kunnen we bij de expositie bij elk beeld deze informatie vermelden.

Foto techniek voor fotouitleen expositiefoto’s

Allereerst geldt dat de foto technisch in orde moet zijn. Dit geldt zowel voor de foto zelf als voor de nabewerking op de computer. Let op de scherpte, compositie, belichting en de kleuren. De beelden dienen zelf, vooraf te worden bewerkt in een bewerkingsprogramma (photoshop, lightroom, e.d.). Let ook op sensorstofjes, e.d.! Je foto moet gereed zijn om geprint te worden.

Daarbij moet ook het bestandsformaat juist zijn. De afgedrukte foto’s hangen achter een passe-partout met een vensteropening van 30 x 45 cm. Andere formaten passen of niet in de lijst of gaan deels schuil achter het passe-partout. Ook moet het bestand groot genoeg zijn om een goede kwaliteitsafdruk op 30 bij 45 cm mogelijk te maken. Hiervoor is in de regel vereist dat de foto gemaakt is met een digitale camera van 6MP of meer, bij voorkeur in raw of anders in de hoogste kwaliteit jpeg.

Kleurprofielen / Color management

Hieronder een kleine inleiding over kleur profielen, het is een uitgebreid onderwerp en we kunnen hier slechts de basis uitleggen.

Je kunt in de camera, op je computer bij het bewerken en exporteren naar JPEG een kleur profiel kiezen en instellen. Bij exporteren kun je ook kiezen of het kleur profiel in het bestand opgeslagen moet worden. Hiermee hou je zelf de controle over welke kleuren er bij het bestand horen.

Bij exporteren voor digitale weergave (website, beamer) is het altijd het veiligst om je foto naar sRGB kleurruimte om te zetten bij exporteren.

Hieronder een voorbeeld van het exporteren scherm in Lightroom. Het kan per tool en versie verschillen, maar de principes bijven behouden.

Keuzes zijn hier:

  • Bestandsnaam en pad
  • Bestand: JPEG
  • Kleurruimte: hier netjes op sRGB gezet
  • Kwaliteit: 80-98 zijn prima waarden
  • Afmeting: 1920 pixels voor de lange rand is voor heel veel beamers en websites prima
  • qua Resolutie is 72 dpi voor scherm en beamer het handigst

Deze export opties en hoe het werkt met de kleuren word behoorlijk goed uitgelegd in de pagina over kleurruimte bij VinkAcademy.

Als je in bijv. Lightroom met AdobeRGB kleuren werkt en exporteert naar JPEG zonder expliciet een kleur profiel keuze te maken, dan is er een kans dat het bestand in AdobeRGB kleuren is opgeslagen en bij weergave op een website of op een ander scherm/beamer dit kleurprofiel niet gebruikt word en het in sRGB word weergegeven. Hierdoor kan je foto flets overkomen en kunnen kleuren verschuiven, wat natuurlijk niet de bedoeling is.

Het kan ook handig zijn om AdobeRGB in de camera in te stellen omdat dan het kleuren histogram wat nauwkeuriger word en weergave van overbelichte hooglichten nauwkeuriger word. Maar dan moet je later wel opletten bij exporteren.

Als een foto op een website word weergegeven is dit normaliter altijd sRGB, ook al heeft de fotograaf het bestand anders opgeslagen en het kleurprofiel in het bestand erbij opgeslagen. Websites en mobiele apparaten negeren dit profiel vaak en dan kun je dus kleur verschuivingen en fletse foto’s krijgen.

Printen

Als je gaat printen dan zal het vaak prima werken als je AdobeRGB gebruikt voor de export. De printcentrale zal hier bijna altijd rekening mee houden en het bestand word voor druk vaak toch naar een speciek profiel voor het papier en drukmethode omgezet door het fotolab. Eigenlijk is elk kleurprofiel (sRGB, AdobeRGB, ProphotoRGB) prima zolang als de printcentrale hier maar rekening mee houdt. Maar het is zeker iets om even na te vragen bij de printcentrale.

Bij Profotonet hebben ze een duidelijke uitleg over Color Management.

Een probleem wat je vaker hoort bij afdrukken is dat de foto’s te donker worden in de afdruk (uitleg over mijn afdruk is te donker bij ProfotoNet). Vaak staat je monitor te helder en kan je werkomgeving verbeterd worden.

Hieronder een quote uit de genoemde pagina over te donkere afdrukken:

Stel je beeldscherm bij het kalibreren eens minder helder af. Kijk dan nog eens naar de foto in Photoshop of Lightroom. Misschien moet je hem nu wel wat lichter zetten. Ga eens na onder welk licht je een foto beoordeelt, of waar je hem op gaat hangen. Dat moet eigenlijk dezelfde lichtintensiteit hebben als dat van het beeldscherm.

Test het zelf maar eens hoe belangrijk het licht waaronder je de foto bekijkt is door een rondje door je huis met een afdruk te doen en zelfs er even mee naar de buiten te gaan. Je zult zien dat de kleuren continue veranderen.

Kalibratie van je monitor

Kalibratie van je monitor kan helpen om je kleuren in de werkmethode nauwkeuriger te krijgen. Het hangt van de kwaliteit van de monitor af hoe goed deze standaard is ingesteld en hoeveel deze kan verlopen over tijd. Sommige monitoren hebben een ingebouwde kalibratie of zijn af fabriek goed gekalibreert. Als je zelf gaat kalibreren word je scherm na je kalibratie ingesteld op het nieuwe kleurprofiel, zodat de kleuren die je ziet zo echt mogelijk zijn.

Duidelijke uitleg is bijvoorbeeld te vinden op Monitor Kalibratie bij ProfotoNet. Met kleine apparaatjes als een Spyder, kun je een aangepast kleurprofiel voor je monitor maken zodat deze natuurgetrouwe kleuren weergeeft.

(We worden overigens niet gesponsord door ProfotoNet, maar ze hebben nu eenmaal duidelijke uitleg en het is  een betrouwbare printcentrale).

Oeps! Deze pagina bevat meestal details voor drukproeven, maar u heeft nog geen afbeeldingen als proef aangemerkt. Ga gerust door met bladeren. Bedankt voor uw bezoek.
Sluit Menu