Dinsdag 16 juni Presentatieavond ChipClean + eigen werk

Ton Niessing van ChipClean uit Heumen heeft een presentatie gegeven over camera sensor reiniging, lens calibratie en een kleine toegift over de nieuwe Samsung systeem camera’s (NX1, NX500 etc).

Sensor en laagdoorlaat filter reiniging

chip clean

In veel camera’s reinig je eigenlijk het IR laagdoorlaatfilter (IR low pass filter) of een beschermfilter ipv de sensor zelf.
Als je zelf je sensor wilt reinigen moet je heel erg goed weten wat je doet, anders kan het makkelijk erger worden dan het al was. Bijvoorbeeld door meer stof in je camera te brengen dan er al in zat (vervuilde blower), strepen, watervlekken etc door matige natte reiniging of verkeerde/vervuilde vloeistof. Als er vuiltjes op zitten – en je kijkt hier niet eerst goed naar maar je gaat gelijk met poetsstokjes aan de gang – kun je ook het filter of de coating permanent beschadigen. Dus voorzichtigheid geboden !

vuile sensor

Sensor vuil in een lucht foto

Als je dus niet heel goed weet wat je doet is het advies; laat je camera reinigen en hiervoor is ChipClean is een perfecte partner. Je krijgt 3 maanden garantie op de reiniging en klaar terwijl je wacht na afspraak. De kosten van reiniging zijn te vinden op de ChipClean website onder “Wat kost het ?”.

Houdt ook de hele omgeving van de sensor; spiegel, behuizing e.d. goed schoon. Anders zit het eraf gehaalde stof er net zo snel weer op. De zelfreinigende werking van de sensor zal maar een deel van het stof van je sensor (eigenlijk filter dus) eraf kunnen halen en als dat in je body blijft kan dat er ook zo maar weer op komen.

Lenzen schoonhouden

Je lenzen (vooral de achterkant) en camera lens vatting goed schoon houden is ook belangrijk om vervuiling te voorkomen. De lens en body doppen laten “plastic” residue achter die weer je body in kan komen en op de sensor kan komen. Een microvezel doek of de LensSwab setjes van ChipClean zijn geschikt om de vatting schoon te maken. Pas met het glas wel op! Beschadigingen aan het glas aan de achterkant van de lens kun je sneller terugzien in je foto’s dan het glas aan de voorkant. Je zult verstelt staan hoe veel vlekken en krassen je op de voorkant van een lens nog niet terugziet in je foto’s. Wat overigens natuurlijk geen reden is om je lenzen vuil te houden, want je hebt wel beeldkwaliteit verlies. Een LensPen kan ook handig zijn om je lensglas schoon te houden.

Als je je body voor reiniging bij ChipClean brengt en je lenzen meeneemt zullen deze gelijk gereinigd worden (als je tenminste niet met 20 lenzen aankomt 🙂 ).

Autofocus Lens calibratie
la2_callouts-110929a-880x436without

Lens Align

Tegenwoordig zijn er veel Spiegelreflex bodies waarin je de autofocus per lens kunt corrigeren als dit nodig is. Er zit bij spiegelreflex bodies altijd een marge in de autofocus door de combinatie van sensor, spiegel en autofocus chip. Een systeem camera met scherpstelling via de sensor zal hier geen “last” van hebben. Per lens is de autofocus offset te corrigeren (tot een bepaald niveau). ChipClean kan dit voor je verzorgen. Middels de LensAlign tools wordt de optimale focus opgezocht op een nette testbaan en je body qua autofocus afgesteld indien nodig.

Samsung systeem camera’s
nl_EV-NX1ZZZBZBNL_000000021_Front-50-150mm_black

Samsung NX1

Ton liet ook nog, als ambassadeur van Samsung camera’s, de nieuwste modellen (NX1, NX500) zien en wat hij ziet als de fotografie toekomst. Het is natuurlijk voor ieder voor zich om te bepalen of deze nieuwe features (bijv. wifi, NFC, bluetooth, zeer hoge FPS, 4K filmen, veel autofocus punten, touchscreen) voor jou van belang zijn, interessant was het zeker !

Serieuze camera’s zonder spiegel komen er steeds meer en hebben een aantal voordelen boven bodies met spiegel, zoals bijv. minder mechanische onderdelen, op de sensor autofocus, minder vuil, electronische zoeker en betere liveview performance. Deze camera’s hebben dus geen optische zoeker meer, maar je kijkt altijd naar een LCD/OLED schermpje. Voordeel is dat hier meer informatie op kan worden weergegeven en dat je bijv kunt inzoomen of focus peaking kunt gebruiken in je zoeker en net als liveview kun je ook bij donker beter zien. Nadeel is, je kijkt niet door glas, maar altijd naar een klein beeldschermpje, dat moet je wel liggen. Men zegt dat het ook vermoeiend voor je ogen kan zijn. Nadeel is natuurlijk ook dat de accu’s sneller leeg zijn bij een electronische zoeker (Accuduur volgens CIPA 400 foto’s NX1 vs 1200 voor een Nikon D810 bijv).

De Samsung NX1 komt goed uit verschillende reviews en lijkt een prima camera te zijn. Er zijn natuurlijk nog lang niet zoveel lenzen beschikbaar als dat er bijv. voor Canon of Nikon zijn, maar Samsung is bezig om dit uit te breiden. Voordeel is wel dat de NX lenzen op meerdere modellen passen. De NX1 is neergezet als een high end camera en de prijs is daar ook naar. De goede lenzen (16-50 en 50-150 en enkele primes) zijn ook zeker niet goedkoop te noemen. Echte lichtsterke teleprimes (300mm … 800mm) of grote telezooms (200-400mm, Sigma 150-600) zijn er (nog) niet . Zo’n uitgebreid fliter programma als Canon en Nikon hebben, is er natuurlijk ook (nog) niet.

Sony heeft bijvoorbeel ook al een aantal hele mooie systeem camera’s op de markt, die populair zijn, met de Full Frame α7 serie. In de α7-II heeft Sony ook stabilisatie in de body gebouwd. Samsung gaat dezelfde systeemcamera weg in en probeert vooral op features de aandacht van de koper te trekken om zo voet aan de grond te krijgen in een lastige camera markt met high end producten. Ze hebben het voordeel van een hele sterke electronica afdeling, maar hebben natuurlijk niet de lange foto/optische ervaring van bedrijven als Canon/Nikon/Olympus/Fuji/etc. Dat kan een nadeel maar ook een voordeel zijn omdat je geen historie mee hoeft te slepen !

Eigen werk

Hierna hebben we nog eigen werk bekeken en foto’s van de maand geselecteerd die inmiddels op de homepage staan.

 

This entry was posted in Nieuws.