Bevers op hun best in de Biesbosch

Foto 21-06-16 17 59 21_w1024_FBDinsdagavond 21 juni stond de Bevertocht in de Biesbosch op het VNF-Nijmegen programma. Bas Breetveld (fotosloep.nl) organiseert deze (foto)workshops waarbij je bevers van aardig dichtbij kunt bewonderen en fotograferen. Met z’n vijven waren we afgereisd naar Drimmelen

Foto 25-06-16 10 13 12_w1000

foto Caroline Megens

Het zou ’s middags mooi droog worden, helaas duurden de buien een stuk langer dan verwacht. We hebben wel gewacht tot de zware buien overgetrokken waren en daarna op pad met de sloep. Gezellig een stukje varen vanuit de jachthaven in Drimmelen via de Amer en Bergsche maas naar de Biesbosch zelf en dan ineens waan je je in een andere wereld. Zeker vanaf het water is Nationaal Park de Biesbosch echt een oase van rust.

Vogels

In het gebied kom je futen, zwanen, ijsvogels, meerkoeten, reigers, huiszwaluwen en nog veel meer vogels tegen, waarvan ik helaas de namen niet meer weet 🙂 Helma herkent een aantal geluiden als aardig zeldzame vogels. De koffie en heerlijke speltkoeken maken alles nog een stukje aangenamer. Bas kent het gebied echt goed en weet veel te vertellen over de geschiedenis van het gebied en de aanwezige flora en fauna.

We doen het huisje van “Hennie” – de vrouwe van de Biesbosch – nog aan en Bas vertelt dat hij heel veel van het gebied van haar heeft geleerd. Zij woont in het gebied en leeft van wat het gebied haar voorschotelt. Bij haar huisje en de schuur ernaast zitten heel veel huiszwaluw nesten langs de dakrand. De zwaluwen vliegen af en aan om de jongen te voeren. Leuk gezicht, maar verdomd lastig om te fotograferen…

Bevers

ES7_3910_w1024_FBWe gaan langzamerhand richting de bevers, want die worden rond de schemering actief. Stil en rustig benaderen is erg belangrijk. Foto’s maken doen we in principe alleen als de bevers rustig op de kant zitten of als Bas aangeeft dat het kan. De bevers kunnen makkelijk verjaagd worden door een lawaaiige spiegelreflex op de ratelstand. “Alex” de bever is de baas in het gebied. Dit is een wat ouder mannetje die ook echt groot is. Helaas krijgen we deze niet te zien op de oever. Door de hoge waterstand zijn de oevers ook bijna verdwenen wat het niet makkelijker maakt om de bevers te zien.

De jonge bevers worden door de ouderen in een gebiedje uit de buurt van de burcht opgevoed. Vooral de oudere mannetjes laten zich wat makkelijker zien en die zijn ook niet schuw naar de boot toe. Al met al een echt leuke ervaring.

_MAS9569_rinie_in_actieZonsondergang

Op de weg terug naar de jachthaven kleurt de lucht nog erg mooi. Daar hadden we niet meer op durven hopen. Allemaal proberen we nog wat fraaie zonsondergang plaatjes te maken. Al met al een erg leuke avond. De moeite waard en voor herhaling vatbaar.

Erik

Masja had al een leuk verhaal met mooie foto’s online gezet, zie de weblog op natuurbelevinginbeeld.nl.

Voor meer foto’s van de avond zie de hieronder ingevoegde galerij met foto’s van Erik Spaan.

 

 

 

 

This entry was posted in Nieuws, Praktijkdag.