Lezing Harvey van Diek – “Vogelfotografie” en meer

Harvey heeft ons meegenomen in zijn wereld van de vogels en zijn fotografie. Hij is werkzaam bij Sovon Vogelonderzoek Nederland en de combinatie van kennis en fotografie geeft een interessant verhaal.

Van vogelaar naar fotograaf die veel meer dan alleen vogels fotografeert. Vanuit zijn thuisbasis in de, ons wel bekende, Ooijpolder heeft Harvey veel landen bezocht. De diverse foto’s hiervan geven een mooi beeld van de diversiteit aan natuur in de wereld. Van kleurrijke vogels en kikkers in Costa Rica en Peru via Afrika naar Orca’s en arenden in Kamchatka. Hoe breed wil je het hebben. Niet voor iedereen weggelegd, maar zoals Harvey aangaf als je de kans hebt, probeer die reis te maken.

Ook de foto’s vanuit de Millingerwaard en Ooijpolder laten zien dat er in je eigen omgeving heel veel te zien en te beleven is. Als je er maar op uit gaat 🙂 En je kunt vanalles tegen komen als je je bewust bent van je omgeving getuige het verhaal over de boommarter ontmoeting bij het Wylermeer. Ook vanuit vogelhutten met alle voors en tegens is

De “Wildlife Art” schilderijen van Elwin van der Kolk als inspiratie, dat laat ook wel zien dat Harvey verder kijkt dan zijn neus lang is. Voor zijn langlopende project van de Nederlandse Vogelatlas zoekt hij altijd foto’s met een verhaal. Voor de vogelaars onder ons, deze komt eind volgend jaar uit.

Al met al een boeiend verhaal met mooie foto’s, wat wil je nog meer.

Voor meer foto’s en informatie kijk eens op harveyvandiek.nl

Posted in Nieuws

Presentatie “Muskusossen in de Winter” – Erik Spaan

Het is al weer even terug, in Juni van dit jaar mocht ik mijn verhaal vertellen over het fotograferen (en filmen) van Muskusossen in de winter in Noorwegen

Met een klein groepje (Floris Smeets als gids, 1 italiaan en ikzelf) zijn we in Februari 4 dagen in het Dovrefjell-Sunndallsfjella gebied geweest. Dovrefjell ligt zo’n 4 uur rijden boven Oslo. Om de belevenis compleet te maken sliepen we in de tent in het gebied zelf. Het is anders eigenlijk ook niet te doen om op de mooie momenten bij de dieren in de buurt te zijn. Met sneeuwschoenen door het gebied lopen, als het nog donker is, op weg naar de muskusossen is gewoon heel gaaf en maakt het fotograferen en filmen een totaalervaring.

Normaal is het in dat gebied in Noorwegen stevig onder nul in de winter (denk aan -20 C tot -40 C), maar dit jaar was er onverwacht in Januari een warme wind geweest die tussen de bergen door veel sneeuw had laten smelten en het was daar dan ook niet zo koud als normaal. “Slechts” rond het vriespunt en ’s nachts een stukje eronder, maar niet superkoud. 

De muskusos is een groot zoogdier dat behoort tot de familie van de geiten, schapen en gemzen. Ze wegen honderden kilo’s en kunnen wel tot 40 km/u halen. Ze leven in groepen en zijn een groot deel van de dag bezig met het verzamelen en eten van voedsel. Door de lange haren en lichaamsbouw zijn ze volledig toegerust voor een leven in de kou.

Het was een hele mooie ervaring, ik heb me enorm vermaakt en (al zeg ik het natuurlijk zelf) heb ook nog mooie foto’s kunnen maken. Kijk eens op de website van Floris Smeets om ook een keer in Noorwegen een mooie fototrip te maken met begeleiding van een gids die van wanten weet.

Als je het leuk vindt kun je nog de Foto slideshow bekijken:

en een korte videoimpressie van mijn trip:

 

Hieronder nog wat foto’s van de trip:

 

 

Posted in Nieuws

Expositie selectie Kust online

De selectie voor de expositie met als onderwerp”Kust” staat online.

Posted in Nieuws

Fête de la Nature – fotoclinic

zondag 21 mei hebben we vanuit VNF-Nijmegen een clinic verzorgt in het kader van het Fête de la Nature festival. De opkomst was niet heel groot, maar dat mocht de pret niet drukken. We waren ook met een klein groepje vanuit onze vereniging zelf en wat aanhang. Al met al een gezellige groep.

Verzamelen bij de parkeerplaats naast st. Walrick vlakbij de Hatertse vennen. Vandaar hebben we een mooie ronde door de hatertse vennen gelopen. Onze gasten waren entomologen en hadden veel interesse in insecten en macro fotografie. De focus lag wat minder op landschappen en iets meer op macro deze ochtend. Het was prachtig weer, maar voor fotografie eigenlijk weer iets te zonnig 🙂

Overgestoken naar de andere kant van de weg nog leuke plekken gezien met kikkers, libellen en juffers. Een libelle die aan het “drogen” was na het kruipen uit z’n larve omhulsel maakte de beleving deze ochtend helemaal af.

Hieronder een kleine impressie van de ochtend.
(klik op de foto’s voor grotere versie)

Posted in Nieuws, Praktijkdag

Presentatie “Ooij, HogeVenen en Lofoten” – Pieter Buma

Pieter heeft ons meegenomen op enkele fotoavonturen. Van dichtbij in de Ooij, via België tot aan de Lofoten in Noorwegen.

Een sprekend verhaal, leuke anekdotes en uitleg over zijn fotografie leertraject kwamen allemaal aan de orde. Over hoe je beter toch niet in je eentje in de winter in de Hoge Venen in België kunt rondstruinen, maar dat je daar soms toch niet aan ontkomt. Over de aantrekkingskracht en een aantal hele mooie ochtenden in de Bisonbaai bij Nijmegen. En last but not least erg mooie foto’s van zijn reis naar de Lofoten van alweer een aantal jaren terug.

Over de foto’s van de Lofoten vertelde Pieter dat deze veel sensorspots bevatten die hij achteraf pas zag. Toch beter om de sensor voor je reis of vakantie schoon te (laten) maken 🙂 Gelukkig kun je in nabewerking er nog wel iets aan doen. Ook dat Noorderlicht fotograferen nog niet altijd zo makkelijk is. En leuk om te horen ook dat hij sommige foto’s nu wellicht anders zou maken na een aantal jaren meer fotograferen. Een mooie gelegenheid om nog eens terug te gaan naar dit prachtige gebied in het hoge noorden van Noorwegen.

  

   

 

Posted in Grote clubavond, Nieuws